Statistiky říkají, že na největší ploše se u nás pěstuje cibule, hrách, mrkev a zelí. Zelinářská unie Čech a Moravy nabízí možnost pěstitelům, nejen této zeleniny, zviditelnit své prodejní místo a zlepšit tak povědomí o svých výpěstcích v širokém okolí. Jednoduchá mapa usnadňující vyhledání a nákup od českých a moravských pěstitelů se zatím utěšeně plní.
Většinu produkce čerstvé zeleniny tuzemští pěstitelé dodávají obchodním řetězcům, na jejichž pultech končí 75 % úrody. Velkoobchodům zelináři prodávají desetinu své produkce a stejný podíl připadá na zpracovatele, jako jsou konzervárny, mrazírny či sušárny. Prostřednictvím samosběru, farmářských trhů, prodeje ze dvora, vlastního exportu či dodávek pro hotely a restaurace zelináři v ČR podle údajů ministerstva zemědělství prodávají zatím jen pět procent produkce čerstvé zeleniny.
Problémem je, že obchodní řetězce mají velmi vysoké marže. Zatímco z konečné prodejní ceny dříve dostávali pěstitelé třetinu, dnes jejich podíl leckdy nedosahuje ani čtvrtiny. To už je neúnosné a zemědělci odmítli jen nečině přihlížet. Pod hlavičkou Agrární komory chtějí hájit své zájmy a přejít k protestním akcím. Mnoho zemědělců také váhá, zda vůbec vstoupit s velkými řetězci do jednání a raději nezvolit cestu přímo k zákazníkovi. Právě mapa ZUČM má za cíl zprostředkovat více než 400 pěstitelům zeleniny v naší republice přímý kontakt s koncovým zákazníkem.