Skupina vědců stojící za Zembagem se snaží bojovat proti plýtvání potravinami v českých domácnostech. Podařilo se jim spojit vědecký výzkum s osvětovou činností a praktickým řešením v podobě pytlů Zembag pro uskladňování brambor ale i dalšího ovoce a zeleniny.
Jaká byla cesta skupiny vědců z České zemědělské univerzity k speciálním pytlům pro uskladňování brambor? Pavel Klouček, který je autorem myšlenky Zembagu - tedy pytle („bagu”) na zemáky, se na univerzitě věnoval výzkumu silic. Chtěl prozkoumat, co mohou po desetiletích upřednostňování syntetické chemie nabídnout potravinářství přírodní látky. Zjistil, že silice, těkavé, těžce uchopitelné látky, vůči kterým ve vědeckých kruzích do té doby panovala jistá skepse, využívat lze a mohou významně pomoci s plýtváním potravin. Jedním z největších problémů v potravinářství.
Pavel Klouček začal experimentovat na bramborách. Proč si vybral právě brambory?
Tým stál před otázkou, jak uvést teorii v praxi. Velkou inspirací jim byla metoda skladování brambor starých Inků. Pro ty byly brambory ve vysokohorských podmínkách naprosto stěžejní plodinou pro jejich obživu. Inkové k uskladňování používali právě kombinaci tmy, vlhka, nízké teploty a vonných silic. Tak se zrodil nápad na speciální pytel.
Následovala poměrně náročná a neprošlapaná cesta od výzkumu k realizaci - podle Pavla Kloučka je v Evropě, ale převážně u nás, velkým problémem to, že zajímavé výzkumy, kterých je na univerzitách spousta, neumíme uvádět do praxe. Aby mohl vzniknout Zembag, vědci a nadšenci z ČZÚ založili pod univerzitou spin off firmu a začali sami podnikat.
Dříve bylo skladování sklizených brambor samozřejmostí. Většina lidí měla dům a v něm sklep. Dnes většina lidí žije ve městech a i když sklepy mají, podmínky pro skladování nejsou vyhovující. Podle Pavla Kloučka jsme ztratili schopnost dobře a dlouhodobě skladovat potraviny. Třetina světové produkce potravin se vyplýtvá, a to hlavně kvůli špatnému skladování v domácnostech a zemědělských provozech. Plýtvání potravinami, ale vytváří tlak na zemědělce a nadprodukci potravin, která se neobejde bez syntetických látek, které zatěžují a mnohdy ničí naši krajinu.
Pavel Klouček se v Zembagu snažil najít alternativu ke sklepu.
Brambory potřebují, nízkou teplotu, tmu a vysokou vlhkost. Takto uskladněné mohou vydržet celou zimu. Takové podmínky v městském bytě nejsou moc dobře realizovatelné. Obyčejný pytel umístěný ve tmě zabrání zezelenání, ale brambory stejně vyklíčí. Jedinou variantou jak brambory skladovat, je pořídit na ně ledničku, která bude mít konstantní teplotu 7 stupňů. Umístit brambory do běžné ledničky také moc nepomůže - při teplotách nižších než 4 stupně brambory začínají sládnout.
Proč je vůbec potřeba brambory dobře skladovat? Zelené časti plodin obsahují pro lidské tělo toxické alkaloidy - především solanin nebo chakonin, při konzumaci většího množství mohou tyto látky vést k otravě organismu. Stejně je to se samotnými bramborovými klíčky. Pokud je oloupeme, brambory se jíst dají. Naklíčené brambory ale výrazně ztrácejí na hmotnosti i na chuti - takže v dnešní době, kdy je všeho dostatek, je většina lidí vyhodí a pořídí si nové.
Ročně se tak v ČR vyhodí asi 100 tisíc tun brambor.
Třetina veškeré zemědělské produkce se vyplýtvá. Nejvíce se plýtvá v domácnostech a zemědělských provozech.
Z vyplýtvaných potravin bychom se dokázali uživit 2 měsíce v roce.
Celosvětově mohou vyplýtvané potraviny téměř za stejné množství emisí CO2, jako veškerá silniční doprava.
Pokud by vyplýtvané potraviny byly stát, vyprodukovali by po Číně a USA nejvíce CO2 na světě.
Zdroj: Biostore
Skladovat je možné téměř všechny druhy brambor, Pavel Klouček ale dodává, že brambory musí být v dobré kondici pro skladování. Musí být tzv. zahojené - v ideálním případě by brambora po sklizni projít hojícím procesem, kdy se zatáhnou drobné ranky způsobené vyoráváním a sběrem. Zemědělec by je měl nechat po sklizni 2 - 3 týdny ležet v cca 15 stupních na větraném místě bez přístupu světla. V praxi se dávají na hromady nebo do přepravek v nízkých vrstvách. Bohužel dnes zemědělci čelí stále většímu tlaku na produkci, takže mnohdy tyto procesy urychlují nebo obcházejí. Pokud nemá brambora dobře zahojené „stroupky” pak jsou potenciálními vstupy pro infekci. Pavel Klouček upozorňuje, že:
- je potřeba zabránit přístupu světla, aby nezelenaly (nebyly jedovaté)
- je potřeba vysoká vlhkost vzduchu (až 90 %), aby nevysychaly, pak nejsou dobré a nedají se loupat
- je potřeba zabránit klíčení
Zembag je třívrstvý pytel, který zajistí jak tmu, tak vysokou vlhkost a s použitím kmínové silice umožňuje skladovat brambory při pokojové teplotě.
Zembag je primárně určen pro skladování brambor v bytech, kde nejsou sklepy - je navržen ve velikosti pro domácnosti a v designu, který může mít uživatel v kuchyni nebo ve spíži.
Pro příští sklizeň plánují novinku pro velké provozy nebo například pro vlastníky půdy, kteří často jako pachtovné za své pozemky dostávají část v naturáliích - právě v podobě velkého množství brambor. Nová varianta produktu nebude natolik estetická, ale bude schopna uskladnit desítky kilogramů brambor. Bude fungovat jako modulární systém, takže zákazník si snadno sám bude moci upravit jaký objem zeleniny bude třeba uskladnit. Design ustoupí funkci, ale produkt bude o to cenově dostupnější.
Kromě praktických pytlů na uskladňování brambor značka již nabízí anebo vyvíjí další alternativy produkty, které se zaměřují na další druhy ovoce i zeleniny. Pytlíky na jablka, hrušky nebo cibuli a česnek.
Pytle šijí v chráněné dílně Daneta a dalších. Je to spojení tradice, moderních výzkumných poznatků, českého kmínu a lokální výroby.