Slovník pojmů
« Zpět

Ekologické zemědělství

Ekologické zemědělství je způsob hospodaření, který se zaměřuje na udržitelné a šetrné využívání přírodních zdrojů, minimalizaci chemických vstupů a ochranu biodiverzity. Tento přístup podporuje zdraví půdy, rostlin, zvířat a lidí a přispívá k ekologické rovnováze. Je to legislativně pevně ukotvený systém s přísně nastavenými pravidly, které kontroluje Ministerstvo zemědělství. 

U nás je ekologické zemědělství charakteristické především extenzivním chovem masného skotu, koz a ovcí v zemědělsky méně příznivých oblastech. Podmínky chovaných zvířat, odpovídající co nejvíce jejich přirozeným potřebám. Na trhu nejvíce uplatňuje zejména maso, mléko a mléčné výrobky. Produkty z ekologického zemědělství mají označení ‚‚bio“. Pozitivním trendem je sice pomalý, ale stálý růst ploch s rostlinnou výrobou. Rozšíření rostlinné produkce na orné půdě a získání celkově významnějšího podílu na trhu s potravinami jsou pro české ekologické zemědělství stále velkou výzvou.

O tom, jak se u nás hospodaří zemědělcům v ekologickém režimu a s čím se potýkají si můžete přečíst v našich rozhovorech: Farmář David Ježek: Tak trochu jiný zemědělec a Rodinné vinařství Cibulka: Z hotelu na vinici

Získejte nabídku za pozemek

NEZÁVAZNĚ A ZADARMO.
Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu se Zásadami pro zpracování a ochranu osobních údajů, v nichž naleznete také potřebné podrobnosti o vašich právech souvisejících se zpracováním vašich osobních údajů.